Lipitorile se aplică după operații de reconstrucție

Publicat pe: august 9, 2011

Poate nu sînt cea mai placută sau frumoasă priveliște, însă în cazul pacienților cu probleme, lipitorile sunt axect ceea ce le recomandă Doctorul.

leeches-eczemaIn medicina modernă de astazi, chirurgii plastici folosesc lipitorile pentru a salva țesuturile de după operații compromise de congestii venoase. Mulți medici folosesc lipitorile ca o ultimă salvare pentru țesuturile afectate și în cazuri de necroze care apar după operații de reconstrucție, inclusiv cele de cancer. Însa cei care promoveaza Hirudoterapia spun ca chirurgii ar trebui să fie mai deschiși acestei metode și să o folosească pentru a evita agravări și să nu le utilizeze ca ultimă scăpare.

Cunoscute ca Hirudo Medicinalis, lipitorile medicinale, care în SUA costa aproximativ 7$, sînt folosite în general în cazuri de dupa traume, cum ar fi pierderea degetelor sau a extremităților. Sute de ani în urma, medicii din toata lumea foloseasu lipitorile pentru a trata orice boală, începand de la laringită pana la tumori cancerigene.

Lipitorile au o imagine nu prea placută în fața publicului, însa aceste vietăți au avut și au un rol foarte important în medicina.

În medicina modernă, chirurgii apelează la Hirudoterapie dacă alte metode(cum ar fi aplicare de Nitropasta, care dilateaza vasele) nu dau rezultate bune.

Reatașarea țesutului/extremităților și conectarea vaselor sanguine este un lucru foarte greu care de obicei se face sub microscop. Probleme cu restabilirea circulației în zonă apar aproximativ în 10% din cazuri cînd "putem atașa artera, însa nu și vena", explica Dr. Louis P. Bucky, M.D., doctor chirurg plastician și de reconstrucție la Universitatea din Pennsilvania, Philadelphia.

De asemena în cazurile de țesuturi care se folosesc în crearea noilor sîni dupa Mastectomie, pot acumula sange care nu-și poate găsi cale din zona afectata. Lipitorile lucrează prin "eliminarea sangelui venos în plus  cresc circulatia de sange" în zona, după spusele Dr. Ira D. Papel, M.D., chirurg plastician din Owings Mills, Md. și profesor asociat la Universitatea John Hopkins, Divizia Chirurgie Plastică și Facială în Baltimore.

"Dacă noi nu putem face vena să stea deschisă dupa operatie" spune Bucky, "atunci pacientul va avea probleme. Noi putem aplica lipitori pe țesut, pentru a sîngera mai mult, pînă vasele  se pot conecta și supraviețui."

Pînă lipitoarea ajunge în spital sau farmacie, ea este ținută într-o perioadă de carantină de minim 4 luni și pregîtită astfel pentru "masa de sînge", spune Lawrence Wallace de la Compania Caroline Biological Supply, Burlington, N.C., singurii distribuitori de lipitori crescute în condiții de laborator în Statele Unite ale Americii pentru compania engleză Biopharm.

După ce lipitoarea este plasata pe sau lîngă rană, ea poate consuma pînă la cinci ori greutatea sa, aproximativ 10 ml pe ora sau mai puțin. Mușcătura lipitorii nu este dureroasă din cauza anestezicului natural introdus în corp în momentul muscăturii.

În timpul aplicării sale, lipitoarea medicinală injectează o substanță anti-coagulantă, cunoscută ca Hirudina, care duce la o circulație mai bună și suplinirea zonei cu sange pentru mai mult timp. După aplicare, lipitoare este "distrusă", ca un dispozitiv medical de unică folosință(așa cum este înregistrată).

Hirudina, care a fost descoperită în anii 1950, a crescut interesul față de lipitorile medicinale în afara domeniului de chirurgie plastică. Enzimele prezente în saliva lipitorii dizolvă cheagurile de sînge și îmbunătățesc circulația, ceea ce a dus la inventia catorva medimente importante, însa efectul cel mai bun este atunci cand lipitoarea este aplicată direct.

Deși popularitea lipitorilor medicinale este în creștere, acest aspect al medicinii nu este discutat în școlile și universitățile medicale. Doctorii sînt lăsați să  "descopere" din proprie inițiativă acestă metodă mininată cu 100% eficiență garantată.

"Prima dată cînd le vezi, primul gînd este ca persoana care dă acordul de aplicare a lipitorilor este nebună", zice Dr. Ronald M. Friedman, chirurg plastician din Plano, Texas, "însa cateodata se întamplă că unii le aplică prea tîrziu"

"Daca sunteti nevoiți să le aplicați", spune Friedman "nu pierdeți timpul. În ciuda dezvoltării avansate a tehnicilor de chirurgie și terapie, nu există nimic mai bun decat Hirudoterapia în rezolvarea problemelor de congestii venoase. Am mult respect pentru aceste mici vietăți."


Articol tradus si rezumat din Limba engleza
Articol original scris de Jennifer Roemer pentru Oxford University Press
Citeste articolul original                    

cartphone-handsetbubble
0
    0
    Coșul Tău
    Coșul tău este golÎnpoi la magazin
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram