În timp ce lipitoarea își face o revenire treptată între medici și farmacisti, și-a stabilit o poziție de sine, în chirurgie și traumatologie, departamentele reparatorii. Astfel, la 100 de ani dupa ce au dispărut din arsenalul terapeutic, intervențiile chirurgicale sunt din nou ajutate de lipitori medicinale, pentru a preveni congestia venoasa. Lipitorile medicinale sunt folosite pentru a ajuta la replantare de organe, degete, urechi precum și în grefe de piele, resorbția de hematoame sau în caz de congestie venoasă de diverse origini.
La inceputul secolului al 19, John Friedrich Dieffenbach, adesea menționat ca „tatal chirurgiei plastice”, a folosit cu succes lipitorile medicinale pentru rinoplastie și alte proceduri reconstructive.
Folosirea lipitorilor medicinale în chirurgie datează încă din anii 1960, cand chirurgii Sloveni le-au folosit. În Franța, profesorul Baudet, a fost primul care avea să le folosească pentru a replanta degete in 1972. Astăzi, această tehnică este folosită în numeroase departamente ale spitalelor din întreaga lume.
Deși este relativ ușor pentru un practicant să sutureze o artera în microchirurgie, reconstituirea venoasă este mai dificilă și mai nesigură. Cu toate acestea, supravietuirea unei grefe de țesut replantat depinde de eficiența întoarceri venoase. Substanțele introduse de lipitorile medicinale stimulează irigarea celulelor cu risc de necroză și mențin oxigenarea tesutului. Ele accelerează procesul descongestionării hematomului. Beneficiile lipitorilor medicinale este că acestea sunt deosebit de atrase de sângele neoxigenat și că mușcă doar țesut viu.
Ele sunt indicate în microchirurgie și chirurgie plastică: replantarea degetelor, urechi, scalp, autogrefe reconstrucție sân, transplanturi de țesut. Ele sunt, de asemenea, recomandate în condiții traumatice congestive: hematoame extinse ale membrelor, hematoamele periorbitale, după o intervenție chirurgicală facelift.
Lipitorile sunt astfel indicate în chirurgie ori de câte ori există stază venoasă. Ele pot fi aplicate imediat după ce a fost făcută o procedură microchirurgicală. Frecvența și durata tratamentului este determinată de chirurg. Tratamentul durează, în general, 4-5 zile, timpul necesar pentru a restabili întoarcerea venoasă.
Lipitorile se dovedesc a fi utile în reconstrucția țesuturilor în urma amputării sau ca urmare a unei grefe, dar și în chirurgie maxilo-facială, și in chirurgia extremităților unde sunt deosebit de populare astăzi.
Iti doresti sa practici hirudoterapia? Te invitam sa participi la cel mai asteptat curs de Hirudoterapie din Romania, semnat si sustinut de Dr Seremet. Detalii aici: https://lipitori.ro/cursuri
Comandă lipitori autorizate aici: https://lipitori.ro/cumpara-lipitori sau la ☎️0727.641.920
Mai multe rezultate..